Wednesday, April 1, 2009

28.02.2009

Nüüd oleme juba kaks nädalat elanud siin Nomads On Murray`s. Madisele hetkel tööd jagub. Ta korjab kõrvitsaid, mis pole ka sugugi lihtne töö. Peab olema väga kiire. Minu töö sai oliivifarmis hetkel otsa. Ehk algab jälle järgmisel nädalal. Vahepeal olen korjanud viinamarju kaks päeva. Ühe ämbri eest sai 1,15 dollarit. Aga korjata polnud eriti midagi. Enamus viinamarjadest oli alles vaid rosinad. Mõlemal päeval suutsin korjata ainult natuke üle neljakümne.
Üleeile, oma sünnipäeval, tegin ma kõige raskemat tööd üldse, mis Austraalias on ette tulnud. Käisin põllupeal istutamas igasugu erinevaid kapsaid. Sooja oli 40. Päike paistis selga ja vett ka ei lubatud juua. Terve päev otsa tegin kükkiskõndi mööda vagusid. Vahepeal olid jalad nii väsinud, et värisesid all. Tegelikult oli seda tööd mõeldud meile kaheks päevaks, aga me tegime nii kiiresti, et saime natuke vähem kui päevaga hakkama. Palka maksti mustalt. 65 dollarit 6 tunni eest. :D Nüüd kaks päeva peale seda on kõik lihased nii valusad, et vaevu liigun.
Siin on farmerid ikka omastarust jube kavalad. Paljudele meeldib mustalt maksta. Aga nad vist ei tea, et meie teame, et saame oma maksud hiljem kodumaale minnes tagasi. Ja kui nad meile mustalt maksavad, siis arvutavad targa näoga maksud maha ja ulatavad ülejäänud raha. Muidugi maksud, mis nad maha arvestavad, panevad nad endale taskusse tagasi:D
Üldiselt on elu siin rahulikum, kui Pembertonis. Eile oli reede ja sai isegi rahulikult magada. Võibolla täna õhtul toimub midagi. Eelmine laupäev oli siin küll lahe pidu, mille korraldasid üks poiss ja tüdruk, kes siin elavad. Süüa oli hästi palju ja mängida sai erinevaid sportmänge. Mängisime munamängu, kus paarid pidid üksteisele tooreid mune loopima. Kelle munad läksid ennem katki, langesid välja. Siis oli selline mäng, kus oli pott pandud vett täis ja seal sees ulpis õun. Selle õuna pidi suuga kätte saama teatud aja jooksul. Kui ei saanud, pidi jooma klaasi veini. Osad inimesed olidki selles mängus rohkem veini peale väljas.
Ilmad on siin ikka kuumad. Joogivesi hakkab ka varsti otsa saama. Siin on ju nii, et joodav vesi ongi ainult vihmavesi. See vesi, mis kraanikaussi tuleb, on jõevesi. Lõuna-Austraalias on põud, Victorias on tulekahjud, ülejäänud Austraalia uputab. Ehk jõuab natuke vihma ka siia varsti.

1 comment:

miqoo7 said...

Lõpuks ometi midagi sealt kaugelt maalt!Teete ikka paraja elukooli läbi nende tööde ja tingimustega. Aga ükskord on kindlasti lastelastelegi tore jutustada.Mul pole omadele midagi väärset pajatada. Olge siis ikka tublid ja loodame, et vihmad ka teieni jõuavad. Meil on nüüd kiire ja äkiline lumesulamine ja kevad lõpuks tulekul.